De teelt van graan is de afgelopen decennia in vergetelheid geraakt door de toename van het veel makkelijkere maïs als veevoer. Daarnaast waren de weersomstandigheden in Nederland minder gunstig om graan te telen, dan in landen als Oekraïne en Frankrijk. De laatste jaren is er meer interesse gekomen in de teelt van graan in Nederland, deels door de stijgende prijzen op de wereldmarkt, deels door de veranderende klimaatomstandigheden en deels door de voordelen die het oplevert voor de biodiversiteit.
Dit project richt zich met name op het onderzoeken hoe het telen van graan samen kan gaan met de teelt van een eiwitgewas en in combinatie met kruiden. Het uiteindelijke eindproduct kan zowel voor humane consumptie, als voor veevoer zijn.
Wat willen we bereiken?
- Graan uit de gemeente Utrecht voor lokaal bier en brood;
- Lokaal geteeld veevoer in plaats van uit het buitenland;
- Lokaal geteeld stro, voor betere mestkwaliteit;
- Meer biodiversiteit;
- Meer beleving voor en contact met de omwonenden.
Wat doen we?
- Op dit proefperceel van 5 hectare (10 voetbalvelden!) worden in oktober 2023 wintergraan en veldbonen ingezaaid. In het voorjaar van 2024 worden hier nog klaver en kruiden ingezaaid voor meer biodiversiteit.
- Het gehele voorjaar en zomer van 2024 kunt u genieten van bloeiend graan, kruiden en bloemen.
- In de zomer van 2024 worden de veldbonen en het graan geoogst en kan een deel van het graan worden gebruikt voor lokaal brood en bier en een ander deel wordt voer voor de koeien.
Wat kunt u als buurt bewoner doen?
- Het veld niet betreden, zodat het gewas niet vertrapt wordt;
- Uw hond aan de lijn houden, zodat er geen hondenpoep in het gewas komt;
- Afval opruimen, zodat er geen vervuiling in het gewas komt;
- Houdt de website in de gaten voor toekomstige activiteiten.